8 χρόνια μετά παραμένουν και θυμίζουν μιαν άλλην εποχή...

2019-03-04

Το 1987 με την εθελούσια συνένωση των κοινοτήτων Τυχερού και Φυλακτού συστάθηκε ο πρώην "ΔΗΜΟΣ ΤΥΧΕΡΟΥ", ο οποίος διακρίθηκε σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την αναπτυξιακή πολιτική και την προοδευτικότητά του και βραβεύτηκε γι' αυτό από την Ακαδημία Αθηνών:

Δίπλα στην λίμνη είχαν αναπτυχθεί διάφορες δραστηριότητες, που έδιναν την ευκαιρία στον επισκέπτη να εξασκηθεί στο αγαπημένο του σπορ ή να δοκιμάσει με ασφάλεια κάποιο από αυτά που του πρότειναν: Ιππασία, ποδηλασία, κανό στις λίμνες και στο Δέλτα του Έβρου, πεζοπορία σε χαραγμένα και ξεχασμένα μονοπάτια, τοξοβολία, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, πίστα motocross, πύργο αναρρίχησης..! Στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού, συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών προσέλκυαν επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, μετατρέποντας για λίγες ημέρες την ήσυχη λίμνη σε πολυσύχναστο κέντρο διασκέδασης και επικοινωνίας. 

Το Φυλακτό αποτελούσε έναν οικισμό πρότυπο καλλιέργειας σπαραγγιού και φράουλας, ενώ στο κέντρο του ιδρύθηκε 1996 στο πλαίσιο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER I το "ΚΕΝΤΡΟ ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑΣ ΦΥΛΑΚΤΟΥ", το οποίο ανέπτυξε δραστηριότητες κατασκευής εργόχειρων, όπως μεταξωτά, κουκουλάρικα, κουρελούδες, τσεβρέδες, τσάντες κ.ά. με τη χρήση αργαλειών και σκοπό την προώθηση στην ελληνική και ξένη αγορά. Φιλοξενεί έναν απολιθωμένο κορμό 25.000.000 ετών. 

Στα όριά του λειτουργούσε ο "ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΥΧΕΡΟΥ", πρότυπη ομάδα παραγωγών φρούτων και λαχανικών, που Ιδρύθηκε το 1990 με την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, καλλιεργούσε συνολικά 1.000 στρέμματα σπαράγγια, τα οποία απέδιδαν 700-850 τόνους ετησίως και το 90% της παραγωγής εξάγονταν σε χώρες της Ευρώπης, απασχολώντας 350 άτομα προσωπικό κατά τη συγκομιδή.  Επίσης, ο "Συνεταιρισμός Νέων Δ. Τυχερού" παρήγε βιολογικό κρασί, λικέρ πεπόνι κατά αποκλειστικότητα και βότανα. 

Η Λευκίμη, ήταν ένας από τους πιο παλιούς και καλοδιατηρημένους οικισμούς του νομού. Με τα πλακόστρωτα και τους ξενώνες του, με παρατηρητήρια, περιπατητικές διαδρομές και το απολιθωμένο δάσος, χτισμένος στα όρια της προστατευμένης περιοχής του εθνικού πάρκου Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου, αποτελούσε μια πολύ ενδιαφέρουσα εναλλακτική αφετηρία για ουσιαστική γνωριμία και άμεση επαφή με το δάσος και τη φύση της περιοχής. 

Το 2004 μάλιστα με τη βοήθεια του πρώην ιδιοκτήτη κ. Κιούση, ιδρύθηκε ο ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΛΕΥΚΙΜΗΣ, με παραγωγή γλυκών του κουταλιού και των ονομαστών λουκουμιών. Ομοίως, "ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΛΥΡΑΣ" ιδρύθηκε για την παραγωγή ζυμαρικών και γλυκών του κουταλιού. 

Με το Πρόγραμμα Καλλικράτης, στις 1/1/2011, ο "ΔΗΜΟΣ ΤΥΧΕΡΟΥ" καταργήθηκε και πλέον αποτελεί την Δημοτική Ενότητα Τυχερού του "ΔΗΜΟΥ ΣΟΥΦΛΙΟΥ".

Τι κι αν πέρασαν οκτώ χρόνια από τότε; Μέχρι και σήμερα, σε όλη την έκταση των γεωγραφικών ορίων της Δ.Ε. Τυχερού, παραμένει ό,τι έχει απομείνει από την εποχή εκείνη για να θυμίζει σε κατοίκους και περαστικούς ότι δεν έχει καταφέρει ακόμη να αποτελέσει μέρος ενός σύγχρονου διευρυμένου Δήμου Σουφλίου, ικανού να προωθήσει ενωτικά και ως σύνολο την ιστορικότητα και τον πλούτο της περιοχής για να λάβει και πάλι την αξία που της πρέπει.  

Από την πρώτη κιόλας στιγμή που περνά κάποιος από τα όρια του Δήμου Αλεξανδρούπολης στα όρια του σημερινού "ΔΗΜΟΥ ΣΟΥΦΛΙΟΥ", αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει τίποτα που να τον ενημερώνει γι' αυτό, παρά μια σκουριασμένη πια πινακίδα (και μάλιστα σε καφέ χρωματισμό που μαρτυρά μια περιοχή τουριστικού - ιστορικού ενδιαφέροντος) στα δεξιά του δρόμου, που στέκει εκεί για πάνω από μια δεκαετία και τον καλωσορίζει στο "ΔΗΜΟ ΤΥΧΕΡΟΥ", καλώντας τον να τηλεφωνήσει για πληροφορίες στο 2554041840 που κάποτε απαντούσε στο τουριστικό κέντρο Τυχερού, που φυσικά σήμερα δεν υπάρχει!

Θα την έχετε προσέξει:

Την ίδια σήμανση βρίσκει κανείς σε κάθε σημείο των παλαιών οικισμών του τότε "ΔΗΜΟΥ ΤΥΧΕΡΟΥ" περιδιαβαίνοντας μέχρι και σήμερα:

Το πιο λυπηρό, είναι ότι όλα αυτά τα στοιχεία που αποτελούν έναν αδιάψευστο μάρτυρα της ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής του νοτίου τμήματος του Δήμου μας, δεν υπάρχουν πλέον πουθενά καταγεγραμμένα προς ενημέρωση των νεοτέρων που δεν πρόλαβαν να τα βιώσουν, των επισκεπτών της περιοχής ή των εν γένει ενδιαφερομένων. Η επίσημη ιστοσελίδα του πρώην "ΔΗΜΟΥ ΤΥΧΕΡΟΥ" (www.tichero.gr) έπαυσε φυσικά να ισχύει, ενώ στην επίσημη ιστοσελίδα του "ΔΗΜΟΥ ΣΟΥΦΛIΟΥ" (www.soufli.gr), στην ενότητα ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ, ιστορικά στοιχεία Δ.Ε. ΤΥΧΕΡΟΥ, όπου θα έπρεπε να υπάρχουν, αντικρίζει κανείς αυτό το μήνυμα:

H δημιουργία μιας ουσιαστικής κι επικοινωνιακής πολιτικής ενταγμένης σε ένα συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό είναι αυτή που μπορεί να τοποθετήσει το Δήμο μας στις αγορές-στόχο, ως προορισμό μοναδικής ταυτότητας, για την αύξηση των επισκέψεων και την ανάπτυξη δράσεων προς όφελος των δημοτών του και του εισοδήματός τους. 

Η αλλαγή περνάει πρωτίστως από το χέρι μας και αν δεν ενεργήσουμε, ούτε τα ελάχιστα, δεν μπορούμε να κατηγορούμε μόνο την Περιφέρεια, το Υπουργείο, την Κεντρική εξουσία, την Ευρώπη, την κρίση, την εποχή, τα οικονομικά συμφέροντα....το Θεό τον ίδιο!

Παναγιώτης Σκαρκάλας - Πολιτικό blog
Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα 2019
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε