Η αξιοποίηση της γεωργικής βιομάζας εξασφαλίζει ενέργεια και ενισχυμένο εισόδημα

2019-02-27

Απόβλητα κτηνοτροφικών µονάδων, υπολείµµατα αγροτικών καλλιεργειών -κυρίως άχυρα από δηµητριακά, υπολείµµατα από βαµβάκια- µπορούν να µετατραπούν σε ενέργεια, εκπληρώνοντας στρατηγικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με τον όρο βιομάζα ονομάζουμε οποιοδήποτε υλικό προέρχεται από ζωντανούς οργανισμούς, όπως είναι το ξύλο και άλλα δασικά προϊόντα, αγροτικά υπολείμματα, κτηνοτροφικά απόβλητα, απόβλητα βιομηχανιών τροφίμων, αστικά απόβλητα κ.λπ., το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για παραγωγή ενέργειας. Το βιοαέριο είναι αέριο πλούσιο σε μεθάνιο το οποίο παράγεται από οργανικά απόβλητα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρική ενέργειας, αλλά και ως καύσιμο, για μηχανές εσωτερικής καύσης. 

Αναλυτικότερα τα πλεονεκτήματα είναι:

  • Παραγωγή ρεύματος από ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, ενώ παράλληλα πλήθος οργανικών και ζωικών αποβλήτων (κοπριές ζώων, τυρόγαλα, υπολείμματα αγροτικών και βιομηχανικών επεξεργασιών), μετατρέπονται σε χρήσιμες πρώτες ύλες, αυξάνοντας την περιβαλλοντική συνεισφορά της πιο πάνω τεχνολογίας.
  • Μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, των παθογόνων οργανισμών (προερχόμενων από οργανικά και ζωικά υποπροϊόντα), καθώς και μείωση των οσμών και περιβαλλοντικής ρύπανσης που προκαλεί η υφιστάμενη ανεξέλεγκτη διάθεσή τους στο έδαφος χωρίς προηγούμενη επεξεργασία. Αποφυγή μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα.
  • Κάθε μονάδα αξιοποίησης βιοαερίου παράγει ποσότητα βιολογικού λιπάσματος (σαν παραπροϊόν), ικανή να καλύψει την οργανική λίπανση 5.000 - 10.000 στρεμμάτων.

Σε περιοχές, όπως η αγροτική περιοχή του Έβρου υπάρχουν µεγάλες ποσότητες γεωργικής βιοµάζας, η οποία µένει αναξιοποίητη. Συνήθως καίγεται στα χωράφια, εποµένως τη χρησιµοποιούµε µε τρόπο επιβλαβή, ενώ αν χρησιµοποιηθεί ορθά, τα οφέλη θα είναι διπλά: θα παράγουµε ενέργεια, μειώνοντας την εξάρτησή µας από άλλα καύσιμα (πετρέλαιο) και επιπλέον οι συµµετέχοντες θα αποκτήσουν µια πρόσθετη µορφή εισοδήµατος από υπολείµµατα που µέχρι τώρα µόνο κόστος φέρνουν στους παραγωγούς, αλλά και ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωµα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 50% περίπου του κόστους κατασκευής έργων βιομάζας/βιοαερίου γίνεται από ελληνικές τεχνικές εταιρείες, ενώ δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας καθώς μια μονάδα Βιομάζας/βιοαερίου για να λειτουργήσει χρειάζεται περίπου 10 άτομα προσωπικό

Με την εκπόνηση μελέτης μέσω του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών κι Εξοικονόμησης Ενέργειας στην πρώτη φάση, διαπιστώνεται ποιες είναι οι ποσότητες και ποιότητες της υπολειµµατικής γεωργικής βιοµάζας που διαθέτει σε όλη την έκτασή του ο Δήμος μας, ώστε να αποφασιστεί στη δεύτερη φάση πού θα υλοποιηθούν οι επενδυτικές παρεµβάσεις, οι οποίες µπορεί να είναι είτε αμιγώς δηµοτικές, είτε να προέλθουν από ενεργειακές κοινότητες με συμμετοχή αγροτικών συνεταιρισµών, ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ και φορέων της περιοχής που έχουν σχέση µε τη βιοµάζα.

Στην περίπτωση που η επένδυση λαμβάνει χώρα από τον ίδιο τον Δήµο, η χρηµατοδότηση είναι εξασφαλισµένη από το Ταµείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Για την περίπτωση υλοποίησης μέσω συνεργατικών σχηματισμών, είναι δυνατή η ίδρυση ενεργειακών κοινοτήτων µέσω ΕΣΠΑ.

Με την υλοποίηση της προγραμματικής αυτής δράσης μας, ο Δήμος μας κάνει ένα τεράστιο βήμα μπροστά, τέτοιο που αρμόζει σε έναν δήμο που στηρίζεται στον αγροτικό του πληθυσμό και που μέχρι σήμερα αδυνατούσε να εκμεταλλευτεί κάθε πλευρά της παραγωγικής του δραστηριότητας, ενώ παράλληλα η γη μας έχει τη δυνατότητα να αναχρηματοδοτεί μέρος των εξόδων των αγροτών της. Περαιτέρω, για τη λειτουργία μίας τέτοιας μονάδας θα χρειαστεί εργατικό προσωπικό, θα χρειαστούν μηχανήματα και εργάτες για να κάνουν τη συλλογή των υπολειμμάτων, θα χρειαστούν οχήματα για να τα μεταφέρουν, θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν όλοι οι κλάδοι γύρω από τα συγκεκριμένα επαγγέλματα. με πολλαπλά οφέλη στην επανεκκίνηση της οικονομίας της περιοχής μας.

Όλα τα παραπάνω, επίσης, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία την τρέχουσα συγκυρία, ληφθέντος υπόψη ότι με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες από το 2019 τα επιβάλλεται πρόστιμο σε όσους δεν αξιοποιούν τα κτηνοτροφικά λύματα ή καίνε τη βιομάζα. 

Ήδη, άλλοι Δήμοι της χώρας, όπως οι Δήμοι Κιλελέρ και Ορεστιάδας έχουν κινητοποιηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση. 


Παναγιώτης Σκαρκάλας - Πολιτικό blog
Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα 2019
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε