Αγροτική Ανάπτυξη

2019-02-07

1. Ο πρωτογενής τομέας είναι μια ιδιαίτερα ανεπτυγμένη οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή μας αφού το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού απασχολείται σε αυτόν και το εισόδημα που εισρέει στην περιοχή είναι σημαντικό και προς τούτο τίθεται προτεραιότητα ανάπτυξης και συνεργασίας με ερευνητικά ιδρύματα προκειμένου να δοθούν λύσεις σε προβλήματα των καλλιεργειών που απασχολούν τους αγρότες της περιοχής και να καθοδηγηθούν στην επιλογή νέων δυναμικών καλλιεργειών.

2. Η μελέτη και εκτέλεση έργων τεχνικής υποδομής, τοπικής σημασίας, που αφορούν στη γεωργία και την κτηνοτροφία, ιδίως αυτών που σχετίζονται με την αγροτική οδοποιία, τις αποτελεσματικές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, την κατασκευή λιμνοδεξαμενών, τα έργα βελτίωσης βοσκοτόπων και τα εγγειοβελτιωτικά έργα, την περαίωση των αναδασμών και την προώθησή τους στα ημιορεινά του Δήμου, αλλά και την υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου για τη μείωση κόστους άρδευσης.

3. Αναβάθμιση κι εκσυγχρονισμός των ΤΟΕΒ του Δήμου, με σκοπό να καταστούν ενεργειακά αυτόνομα και να αποτελέσουν πυλώνα ανάπτυξης της τοπικής αγροτικής οικονομίας, με τη μείωση του κόστους άρδευσης και κατ' επέκταση των τελών που καταβάλλουν οι αγρότες έως και 60 %. Άμεση προτεραιότητα δίδεται στην εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή αρδευτικών δικτύων και τον εξοπλισμό τους, τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των υφισταμένων αρδευτικών αντλιοστασίων, για εξοικονόμηση κατανάλωσης και νερού, στο πλαίσιο ορθολογικής χρήσης των υδάτινων πόρων. Απώτερος στόχος είναι τα δίκτυα, τα αντλιοστάσια, οι δεξαμενές και οι πάσης φύσεως μηχανολογικές ή ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις του έργου να ρευματοδοτούνται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.   

4. Εκπόνηση μελέτης προσδιορισμού του δυναμικού γεωργικής βιομάζας, δηλαδή της ποσότητας και ποιότητας της βιομάζας που διαθέτει η ευρύτερη περιοχή του κεντρικού Έβρου, από την απορριπτόμενη ύλη των καλλιεργειών και των κτηνοτροφικών μονάδων, με σκοπό την ενεργειακή αξιοποίησή της. Από το 2019 τίθεται σε ισχύ Ευρωπαϊκή Οδηγία που προβλέπει την επιβολή προστίμων σε όσους δεν αξιοποιούν τα λύματα των κτηνοτροφικών μονάδων, που σήμερα επιβαρύνουν το περιβάλλον ή καίνε τη βιομάζα. Υφίσταται το θεσμικό πλαίσιο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που θα αξιοποιήσουμε σε συνεργασία με τους ίδιους τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς τους, για τη μεταφορά της βιομάζας από τα χωράφια, μετά το αλώνισμα, στις μονάδες παραγωγής βιοαερίου, κάτι που υπολογίζεται ότι θα αποφέρει κέρδη περίπου 2 εκ. ευρώ ετησίως με απόσβεση εντός πενταετίας. 

5. Προώθηση της σηροτροφίας ως εναλλακτικής γεωργικής καλλιέργειας με την εκμίσθωση εκτάσεων του Δήμου για δημιουργία μορεώνων και απώτερο σκοπό την οργάνωση ενός δικτύου πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής, από τη σηροτροφία μέχρι το τελικό προϊόν. Το 70% των ακαλλιέργητων μορεώνων μπορούν να αναστήσουν την παραγωγή. Μεταξιού στην περιοχή. Σε συνεργασία με το Εργαστήριο Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών θα παράγουμε ελληνικό υβρίδιο μεταξοσκώληκα. 

6. Εκπόνηση δομημένου σχεδίου θεσμικών παρεμβάσεων για να καταστεί το Σουφλί Εθνικό Κέντρο Μεταξιού και να λάβει το μετάξι που παράγεται στα γεωγραφικά όρια του Δήμου πιστοποίηση ως προϊόν γεωγραφικής ένδειξης «Μετάξι Σουφλίου». Τούτο θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας ιστορικής πορείας για το μετάξι, έτσι ώστε να γίνει μοχλός ανάπτυξης όχι μόνο για το Δήμο μας, αλλά και για ολόκληρη την περιφέρεια της Αν. Μακεδονίας-Θράκης. 

7. Κατασκευή δημοτικού αναπηνιστηρίου για να δοθεί ένα τέλος στην «αμαρτωλή» ιστορία της αναξιοποίητης επένδυσης που δεν μπορεί να λειτουργήσει, καθώς χωρίς αυτό δεν υπάρχει ελληνική παραγωγή μεταξωτού νήματος. Το 30% σε νήμα κάθε χρόνο οι επαγγελματίες σηροτρόφοι της περιοχής μας αναγκάζονται να το κάνουν εισαγωγή από τρίτες χώρες, καθώς τα παλιά αναπηνιστήρια που διαθέτουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις για τις ανάγκες τους δεν έχουν τη δυναμική και τη δυνατότητα να φτιάξουν όλων των ειδών τα νήματα τα οποία χρειάζονται. Σήμερα στον Έβρο παράγονται 30 τόνοι κουκούλια. Η παραγωγή φεύγει στο εξωτερικό και αντί για 4 τόνους νήμα παράγονται μόνο 300 κιλά. Αν με μια μικρή σε σχέση με την απόδοσή της επένδυση λειτουργήσει αναπηνιστήριο στο Δήμο, αμέσως θα παραχθούν 4 τόνοι μεταξωτού νήματος άριστης ποιότητας.

8. Δράση για τη μεταποίηση, προβολή και ανάδειξη τοπικών αγροτικών προϊόντων στην εγχώρια και ευρωπαϊκή αγορά, μέσω εκθέσεων, παρουσιάσεων, εκδηλώσεων. Δεν θα πρέπει ούτε ένα τοπικό προϊόν του πρωτογενούς τομέα να φεύγει χωρίς να έχει μεταποιηθεί από την περιοχή. Η προστιθέμενη αξία που αποκτά ένα αγροτικό προϊόν ονομασίας προέλευσης είναι πολύ μεγαλύτερη από την αξία της μεταπώλησής του όπως αυτό έχει παραχθεί.

9. Ενημέρωση του αγροτικού πληθυσμού κι ευρύτερη διάδοση στον αγροτικό κόσμο, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων γνώσεων:

α). για την εφαρμογή βελτιωμένων μεθόδων καλλιέργειας, παραγωγής και οργάνωσης των εκμεταλλεύσεων για την αντιμετώπιση των τεχνικών, οικονομικών και διαρθρωτικών προβλημάτων στο πλαίσιο των προγραμμάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

β). για την εφαρμοζόμενη αγροτική πολιτική, το νομικό πλαίσιο και τα αναπτυξιακά προγράμματα, καθώς και τη δυναμική εξέλιξης του αγροτικού τομέα σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, για την καθοδήγηση των αγροτών σε θέματα ποιότητας, μεθόδων καλλιέργειας, κόστους παραγωγής και ανταγωνιστικότητας.

γ). για την πληροφόρηση και υποστήριξη των αγροτών σε θέματα ποιότητας εδάφους των αγροτικών γαιών, καθώς και την παροχή συμβουλών οικονομικοτεχνικού χαρακτήρα σε θέματα αγοράς και μίσθωσης αγροτικών γαιών.

δ). για την υποστήριξη των αγροτών σε θέματα διατήρησης και βελτίωσης των φυσικών πόρων και ιδιαίτερα των υδατικών πόρων, καθώς και της περιβαλλοντικής διαχείρισης.

10. Μελέτη και υλοποίηση προγράμματος εκτεταμένης δενδροφύτευσης σε συνοικισμούς και χωριά, αλλά και αναδάσωσης με εκμετάλλευση του προτύπου της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών της ευρύτερης περιοχής, την αισθητική αναβάθμιση του τοπίου, την αύξηση του δασικού - φυσικού αποθέματος, την προστασία της πανίδας της περιοχής και την αποφυγή διάβρωσης των εδαφών. 

11. Αξιοποίηση υφιστάμενων φραγμάτων (Λύρας, Προβατώνα-Λευκίμης) και δημιουργία νέων στα ορεινά του Δήμου για αρδευτικούς και υδρευτικούς σκοπούς. 

12. Δράση ενίσχυσης για ίδρυση ή αναβάθμιση λειτουργίας συνεργατικών σχηματισμών για την προώθηση της καινοτομίας στην τοπική επιχειρηματικότητα.

Παναγιώτης Σκαρκάλας - Πολιτικό blog
Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα 2019
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε